Yüz Germe
Özellikle yaş almayla birlikte doğal olarak yüzün görünümünde de bazı değişiklikler yaşanmaktadır. Zaman içinde cildin elastikiyetini kaybetmesiyle birlikte cilt daha gevşek bir hale gelmektedir. Bununla birlikte bazı bölgelerde yağ birikintileri azalırken, bazı bölgelerde artma gözlemlenir. Bu noktada yüz germe ameliyatları istenen görünüme ulaşmak için fayda sağlayabilmektedir. Yüze daha genç bir görüntü sağlamak amacıyla gerçekleştirilen yüz germe (ritidektomi) ameliyatları çoğunlukla kozmetik amaçlı gerçekleştirilen cerrahilerdir.
Yüz Germe Ameliyatı Ne Zaman Gereklidir?
Ritidektomi olarak tanımlanan yüz germe ameliyatı, yanaklarda katlantıların belirginleştirilmesinde, sarkma ve gülüş çizgilerinin belirginleştirilmesi, ağız ve çene bölgesindeki sarkmalarda, göz etrafındaki sarkma ve kırışıklıkla kullanılabilmektedir.
Yüz Germe Ameliyatında Hangi Yöntemler Kullanılır?
Yüz germe için ameliyatsız bazı alternatifler bulunsa da yüz germe cerrahi bir işlemdir. Dolayısıyla doğru hasta seçimi ve öncesinde yapılacak muayene son derece önem taşımaktadır. İhtiyaçlar doğru olarak ortaya konulamadığında ameliyatsız teknikler yetersiz düzeltmelerle sonuçlanmaktadır. Kesin bir sınır olmamak ile beraber ortalama 50 yaşından itibaren yetersiz kalabilmektedir.
-
Alın germe (frontal lift) ve kaş kaldırma
kişinin kaş ve üzerindeki alın bölgesine açık veya endoskopik olarak müdahale edilmesi işlemidir.
-
Şakak germe (temporal lift)
kişinin göz kenarı ve kaş kenarına yapılan müdahaledir.
-
Orta yüz germe (midface lift)
alt göz kapağı bölgesinden girilerek sarkmış yanak bölgesinin tekrar askılama işlemidir.
-
Yüz germe (ritidektomi, face lift)
kulak sınırından başlayan bir kesi ile cilt altındaki dokunun şekillendirilmesi ve fazla cildin çıkartılması işlemidir.
-
Boyun germe (neck lift)
sıklıkla yüz germe ile beraber kesi hattının kulak arkasına uzatılması ve çene altından yapılan kesi ile boyun bölgesinde cilt altı dokunun sıkılaştırılması ve fazla cildin çıkartılmasını içermektedir.
Yüz Germe Ameliyatından Ne Beklenmelidir?
Hastanın / danışanın yüz ifadesini değiştirmeden daha genç görünecek şekilde normal bir görüntü vermek önem taşımaktadır. Bu cerrahide hastanın daha genç yaştaki fotoğraflarını isteyip incelemek yol haritasını oluşturma konusunda ana rehberi oluşturmaktadır.
Yüz Germe Ameliyatı Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Cerrahi öncesinde doğru hasta seçimi ve hastaya uygun yöntemin belirlenmesi yapılacaklar listesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Hastanın / danışanın ana şikâyeti belirlenmeli ve beklentisinin gerçekçi olduğu konusunda hemfikir olmak da son derece önemlidir.
Hastanın / danışanın detaylı tıbbı geçmişi değerlendirildikten sonra kanamaya ve yara iyileşmesinde gecikmeye sebep olabilecek kullanılan ilaç, bitkisel ürünlerin kullanımı bırakılması gerekmektedir. Bu noktada hekimin yönlendirmeli doğrultusunda hareket edilmelidir. Ayrıca yüz germe işlem öncesinde sigara kullanılıyorsa bırakılmasında da yarar vardır.
Yüz Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Yüz germe ameliyatları genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Kulak ön sınırından yapılan kesi ile girilerek cilt altındaki smas denilen yapının şekillendirmesini yapıldıktan sonra fazla cilt dokusunun çıkartılması şeklinde gerçekleştirilmektedir. Sıklıkla şakak ve boyun germe eşlik edebilir ve kesi hatları şakak bölgesine ve kulak arkasına doğru uzatılır.
Yüz Germe Ameliyatı İle Birlikte Yüze Başta Estetik Uygulamalar Yapılabilir mi?
Yüz germe ameliyatları sırasında, hastanın / danışanın yüzünde hacim kaybı varsa yüze yağ enjeksiyonu ile hacim artırılabilmektedir. Beraberinde göz kapağı estetiği, burun estetiği gibi cerrahi işlemler de aynı ameliyat sırasında yapılabilmektedir.
Daha Önce Estetik Uygulama Yapılmış Yüze, Germe Ameliyatı Yapılır mı?
Yüz germe ameliyatı kişinin yüzünde 10-20 yaş gençleşme yaratabilmektedir. Ancak ameliyattan sonra yaşlanma ve yaşlanmanın etkileri tekrar başlayacaktır. Zira güneş ışınları ve yer çekimi cildin yaşlanması için değiştirilemeyen faktörlerdendir. Dolayısıyla güneş ışınlarının zararlı etkilerini azaltmaya yönelik önleyici çalışmalar yapması önemlidir. Etkileri uzun yıllar sürmesine rağmen ileride talepler doğrultusunda tekrar yüz germe işlemi yapılabilmektedir.
Yüz Germe Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Ameliyat sonrası özellikle erken dönemde tansiyonu yükseltip kanamaya sebep olacak manevralardan kaçınmak gerekmektedir. Ödem ve morarmaların daha az olması için buz uygulaması ve başın bir miktar yukarıda tutulması önemlidir. Yara iyileşmesini geciktirecek ilaç ve maddelerden (sigara) uzak durulmalıdır. Bunun yanında hekimin belirttiği tavsiyelerine harfiyen dikkat edilmesi de son derece önemlidir.
Yüz Germe Ameliyatında Sonuçlar Ne Zaman Alınır?
Ameliyat sonrası erken dönemde ödem ve kanamalar oluşabilmektedir. Asimetrilik göze çarpabilir. Ancak tüm bu şikâyetler ilk haftada göze çarpabilir. Bunlar çoğunlukla ilk hafta içinde düzelecektir. Yüzün oturması ve nihai halini alması için beklenilmesi gereken süre yaklaşık 3-6 aydır.
Mini Yüz Germe Estetiği Nedir?
Mini yüz germe estetiğinde de, yüz germe ameliyatıyla benzer kesiler kullanılmaktadır. Ancak burada derinin kaldırıldığı bölüm daha sınırlıdır. Bu işlem genel anestezi gerektirmeden sedasyon altında ve bölgesel uyuşturma ile yapılabilmektedir. Çene kenarı ve boyun bölgesindeki deformasyonlar sorunları bu şekilde ortadan kaldırılabilmektedir. Mini yüz estetiğinde iyileşme süresi daha hızlıdır ve yüzün doğallığını bozmadan uygulanabilen bir yöntemdir.
Diğer Tedaviler
Op. Dr. Deniz Yazıcı İzmir Bayraklı'da bulunan kliniğinde burun estetiği(rinoplasti), revizyon burun estetiği, ultrasonik burun estetiği, kepçe kulak estetiği, yüz estetik cerrahisi, ameliyatsız estetik ve kulak burun boğaz(kbb) hastalıkları konularında hizmet vermektedir.