Kulak Çınlaması
Bu durum tıp literatüründe tinnitus diye adlandırılır. Kulak çınlaması olan hastalarda psikolojik açıdan herhangi bir sorun yoktur. Fakat dış ortamda olmayan frekansta bazı sesler duyarlar. Kulak çınlaması kimi zaman hafif, kimi zaman şiddetli seyreder. Bazı Hastalar çınlamayı sadece sessiz ortamlarda ve geceleri duyar. Bu durum hafif şiddetli çınlama olarak değerlendirilir.
Çınlama şiddetinin yüksek olması hâlinde ise gürültü olsa bile bunu duymak mümkündür. Kulak çınlamasının tedavisi yapılmazsa bir müddet sonra kişide psikolojik rahatsızlıkların görülmesine sebebiyet verebilir, depresyona yol açabilir.
Bazen kulak çınlaması ciddi bir problemin göstergesi olabilir. Eğer kulak çınlaması aniden ortaya çıktıysa ve ve hızlı gelişiyorsa, buna denge ve işitme kaybı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi şikâyetler de eşlik ediyorsa tehlikeden söz edilebilir.
Beyin sapında sekizinci sinir; denge ve işitme siniridir. Bunun diğer adı vestibülokohlear sinir olup buradaki sinir kılıfında tümör oluşma riski vardır. Beyinde meydana gelen bazı tümörlerin erken dönemdeki belirtilerinden biri kulak çınlamasıdır.
Bilhassa kulak çınlamasının tek taraflı olduğu hastalarda işitme kaybı mevcutsa tümoral lezyonlar bakımından değerlendirmeye ihtiyaç vardır.
Kulak çınlaması farklı yaş gruplarında farklı sıklıkta görülür. Teorik olarak çocukların bu hastalıkla pek karşılaşmadığı söylenebilir. Fakat bu, çocuklarda hiçbir zaman kulak çınlaması olmadığı şeklinde yorumlanmamalıdır.
Çocuk yaşadığı şikâyetleri dile getiremiyor veya eksik bir şekilde ifade ediyor olabilir. İşitme kaybına yol açan faktörler kulak çınlamasına da sebep olabilir.
Kulak çınlamasında hastalar genellikle ince, tiz bir ses duyduğunu belirtmektedir. Fakat bu durum bazen kaba, kalın tonlu bir ses duymak şeklinde de tezahür edebilir veya bazı hastalar kulağının içinde nabız atıyormuş gibi hissedebilir. Kulak çınlaması yaşayan hastalar bunu değişik tonlarda hisseder.
Çocukluk döneminde gözlemlenen kulak iltihaplarının bu duruma yol açma riski fazladır. Kulakta sıvı birikimi ve bu sıvının uzun müddet içeride kalmasına bağlı olarak gelişen otitis media (efüzyonlu orta kulak iltihabı) sırasında kulak çınlaması olur.
Ancak genelde çocuklar az duymaktan veya kulak çınlamasından yakınmaz. Çocukta bunun olduğunu anlamak zor olabilir.
Kulak Çınlaması Sebepleri
Kulak çınlamasının nedenleri çeşitlidir. İşitme kaybına yol açabilecek bütün etkenler kulak çınlamasına da yol açabilir. İşitme kaybına sebep olmayan sistemik rahatsızlıkların da çınlama yapabileceği unutulmamalıdır.
Kan eksikliklerinden dolayı meydana gelen anemi ve demir yetersizliği de kulak çınlamasının diğer bir nedenidir. Diyabet hastalığı ve B12 vitamin eksiklikleri kulak çınlamasını beraberinde getirebilir. Kulak çınlamasının sebebi kulakla ilgili bir durum olabileceği gibi, vücuttaki bir rahatsızlık da olabilir.
Bilhassa erişkinlerde yaşın ilerlemesine bağlı olarak gelişen kulak çınlamaları yaygındır. Bu sorun her 10 yılda bir şiddetlenerek sürer. Çalışma şartları îcâbı basınç değişikliklerine veya gürültüye maruz kalanlarda da kulak çınlaması görülebilir. Pilotlar, askerler, dalgıçlar bunlardandır.
Tüm bunlara ek olarak, kulak çınlamasının diğer nedenlerini şöyle tasnif etmemiz mümkündür:
- Tıkaç kullanımı
- Kulakta iltihaplanma
- Kulak zarında delinme
- Şeker
- Mesleki deformasyon
- Beyinde oluşan tümörler
- Yüksek tansiyon
- Kulak kemiğinin yapısında meydana gelen değişiklikler
- Stres
- Meniere hastalığı
- Hormonal değişimler
- Kalp-damar sistemindeki rahatsızlıklar
- Travmalar
- Kansızlık
Kulak Çınlaması Belirtileri
Kulak çınlaması; ıslık sesi, hafif çınlama, zonklama, tıslama şeklinde hissedilir. Duyulan ses bazen yüksek tonlu da olabilir. Bazı hastalar ise çınlamayı müzikal tonlarda algılamaktadır. Fakat bu nadiren görülen bir durumdur. Bu sesler kimi zaman çok rahatsız edici boyutlara ulaşır ve kişiyi ruhsal bakımdan sıkıntıya sokar.
Kulak çınlamasının belirtileri bir müddet devam edip âniden kaybolabilir veya iyice şiddetlenerek kişi için daha çekilmez bir hâl alabilir. Belirtiler hastaların bazılarında ortam sessizleştiği zaman veya geceleyin ortaya çıkmaktadır. Bazı hastalarda ise bu durum, onun gündelik yaşamını olumsuz etkileyecek derecede yoğundur. Kulak çınlaması başka bir hastalığın göstergesi de olabilir. İşitme kaybının meydana gelmesinde etkili olan tüm unsurlar kulak çınlaması için de risk oluşturur. Kulak zarının iltihaplanması veya delinmesi, iç kulakta iltihaplanma, işitme sinirinde tümör oluşması çınlamaya neden olabilir.
Kulak Çınlamasının Teşhisi
Kulak çınlamasına tanı koymak için sebebe göre farklı yöntemler uygulanır. KBB uzmanı önce hasta öyküsünü dinler ve şikâyetlerini öğrenir. Çınlamanın kulakla ilgili bir sebebe bağlı olduğu tahmin ediliyorsa odyometrik muayene yapılarak dış kulak yolunun tıkanmasına yol açabilecek bir kalıntı, kir, orta kulakta veya kulak zarında herhangi bir problem olup olmadığına bakılır.
Hastanın işitme yetisinde kayıp olduğu belirlenirse ve bu durum yüksek frekanslarda ise MR veya bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Hiçbir bulgu ile karşılaşılmazsa kan şekeri, demir, çinko, B12 vitamini ve kolesterol düzeyleri ölçülür.
Kulak Çınlamasının Tedavisi
- Kulak çınlamasının nedenini saptamak kolay değildir. Ancak sebebi biliniyorsa buna yönelik tedavi gerçekleştirilerek büyük oranda iyileşme sağlanabilir. Çınlamaya neden olan şey işitme sinirindeki bir tümör ise radyoterapi veya cerrahi tedavi uygulanabilir.
- Dış kulak yolunda oluşan kirden kaynaklanıyorsa kulağı temizlemek çözüm olacaktır.
- Orta kulak yolunda görülen problemler ise medikal ya da cerrahi tedaviler ile giderilmeye çalışılır.
- Kulak çınlamasının nedeni belirlenemediyse genel tedavi yöntemlerine müracaat edilir.
- Çınlama sistemik etkenlere bağlı ise çinko eksikliği, kolesterol, yüksek tansiyon, demir veya B12 eksikliği gibi problemlerin tedavisine odaklanılmalıdır.
Diğer Tedaviler
Op. Dr. Deniz Yazıcı İzmir Bayraklı'da bulunan kliniğinde burun estetiği(rinoplasti), revizyon burun estetiği, ultrasonik burun estetiği, kepçe kulak estetiği, yüz estetik cerrahisi, ameliyatsız estetik ve kulak burun boğaz(kbb) hastalıkları konularında hizmet vermektedir.