Kulak Zarı Ameliyatı
TİMPANOPLASTİ
Kulak zarında delik meydana geldiği zaman kulağa kaçan sular, enfeksiyona bağlı olarak, kulağın akmasına neden olur. Bu akıntılar işitmeyi sağlayan kemiklerde erimeye neden olarak işitmede kalıcı hasarlar meydana getirir. Kulak zarı, 15 – 20 desibel işitmeyi arttıran bir dokudur. Eğer delik olursa işitme azalır. Delik kulak zarı, su ile etkileşime girdiğinde enfeksiyon oluşturur. Bu enfeksiyon da hastada kalıcı işitme hasarı oluşturur. Yüz felci, menenjit, baş dönmesi, beyin apsesi, kulak apsesi gibi enfeksiyonlar meydana gelebilir.
Timpanoplasti, kulak zarında delik olan ya da kronik olarak orta kulak iltihabı bulunan hastalarda orta kulak ve kemik içinde yer alan iltihabı temizleyerek kulak zarını tamir etme operasyonudur. İltihap gözlenmeyen durumlarda kulak zarının tamir edilme işlemi ise Miringoplasti olarak adlandırılmaktadır.
NEDİR ?
Timpanoplasti ameliyatı, teknik olarak kulak zarı ve orta kulaktaki işitme sisteminin onarılması, orta kulakta ve kulak arkasındaki mastoid kemik içerisinde yer alan iltihabın temizlenme işlemidir.
Operasyon, hastada saptanan rahatsızlığın boyutlarına göre sadece kulak zarında yer alan deliğin onarılması (miringoplasti) ve zar onarımı ile birlikte orta kulakta yer alan kemikçik sisteminin onarılması (timpanoplasti), mastoid kemik içine doğru ilerlemiş iltihabın temizlenmesi (mastoidektomi) ya da bu ameliyatların kombinasyonu (timoanomastoidektomi) ile birlikte gerçekleştirilmektedir.
Timpanoplasti ameliyatında delik kulak zarı kapatılarak yardımcı operasyonlar yardımı ile sesin iletimini sağlayan kemikçik tamir edilir. İhtiyaç duyulan doku, kıkırdak, kemik parçaları ya da orta kulak için oluşturulan yapay protezler kullanılır.
KULAK ZARI DELİNMESİ NEDEN OLUR ?
Kulak zarı, kulak kanalının içinde yer alan dış kulak ve orta kulağı ayıran ince bir zardır. Kulak zarı delinmesi bu zarın yırtılması ya da delinmesi sonucunda meydana gelir. Kulak zarında delik meydana gelmesi ile işitme kaybı yaşanır, bazen de kulaktan dışarıya doğru bir akıntı oluşur. Yırtılma bazen kulaklarda uğultu ve çınlama sesi hissedilebilir. Bu durum ağrı oluşturmaz. Bazı durumlarda kulaklarınızda oluşan yırtık ve delikler kendiliğinden kapanabilse de şiddetli vakarlarda ameliyat gerekmektedir.
Günlük yaşamımızda karşılaşabildiğimiz çeşitli faaliyetler kulakta basınç değişiklikleri zar delinmesine neden olabilmektedir. Barotravma olarak bilinen bu durum ile birlikte kulak içerisinde yer alan basıncın dışarıdaki ile farklı olmasından kaynaklanmaktadır.
Kulak zarı delinmesine neden olabilecek durumları şöyle sıralayabiliriz:
- Tüplü dalış yapmak
- Uçak yolculuğu
- Şok dalgalarına maruz kalmak
- Yüksek rakımlarda sürüş
- Yaralanma ve travma
- Ani basınç değişiklikleri
- Kulak içerisine yabancı cisimlerin sokulması
- Orta kulak iltihabı
- Kulak kanallarına sıcak veya asidik sıvıların kaçması
- Araba kazaları
- Spor yaralanmaları
- Kulağın üzerine düşülmesi
- Kulağın sert bir darbe alması
- Kulak yakınında patlama olması
Diğer Tedaviler
Op. Dr. Deniz Yazıcı İzmir Bayraklı'da bulunan kliniğinde burun estetiği(rinoplasti), revizyon burun estetiği, ultrasonik burun estetiği, kepçe kulak estetiği, yüz estetik cerrahisi, ameliyatsız estetik ve kulak burun boğaz(kbb) hastalıkları konularında hizmet vermektedir.