Boğaz Ağrısı Tedavisi
Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Boğaz ağrısı yaşam kalitesini düşüren ve özellikle Covid-19 konusunda herkesi ürküten bir hastalık belirtisidir. Boğazda kaşınma, yanma, yutkunmada güçlük olarak açıklanabilen belirtiler ciddi sıkıntı yaratabilir. Herkesin yaşamı boyunca sık sık yaşadığı boğaz ağrısı farklı rahatsızlıklar nedeniyle yaşanıyor olabilir.
Boğaz ağrısının en sık görülen nedeni soğuk algınlığı ya da grip gibi viral enfeksiyonlar olmaktadır. Viral enfeksiyon nedeniyle yaşanan boğaz ağrısı bir kaç gün içinde geçebilir, ancak bakteri nedeniyle yaşanan enfeksiyon sonucu oluşan boğaz ağrısı ancak doktor kontrolünde verielecek antibiyotiklerlegeçebilir. Ayrıca mide hastalıkları, alerjik reaksiyonlar, solunum yolu problemlerigibi nedenler de boğaz ağrısı oluşturabilir.
Boğaz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Soğuk algınlığı ve gribe neden olan virüsler boğaz ağrısına da neden olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar ve başka nedenler de boğaz ağrısı yaşatabilir.
- Soğuk algınlığı (Nezle)
- Grip
- Mono (Mononükleoz > EBV virüsü)
- CMV virüsü
- Koronavirüs (Covid-19)
- Krup Hastalığı
- Streptokok bakterisi
Koronavirüs (COVID-19) öncesinde hissedilen semptomlardan biri olan boğaz ağrısı, mutlaka değerlendirilmelidir. Grip ya da soğuk algınlığında yaşanan boğaz ağrısı ile çoğu zaman karışan belirti için test yapılarak hangisinin temel neden olduğu belirlenmelidir. Koronavirüsün yarattığı boğaz ağrısının yanı sıra yüksek ateş, kuru öksürük, nefes almada güçlük, halsizlik, baş ağrısı ve tat-koku kaybı da yer alır.
Boğaz ağrısına yol açan farklı nedenler de olabilir. Hastalıklardan ziyade yaşamın içinde var olan durumlardan etkilenilmesi nedeniyle oluşan bu tip boğaz ağrıları da yaşamı olumsuz etkiler.
Alerjiler: Evcil hayvan tüyleri, küf, toz ve polene karşı gelişebilen alerjiler boğaz ağrısına neden olabilir. Bu alerjenler nedeniyle gelişen boğaz tahrişi, iltihaplanmaya nedne olan geniz akıntısı yaratır.
Havada kuruluk: Kapalı mekanlarda havada yeterli nem bulunmaması, boğaz kaşınması ve boğazda kuruluğa neden olabilir. Genellikle yaşanan kronik burun tıkanıklığı nedeniyle özellikle gece uyurken ağızdan nefes almak yine boğazda kuruluğa ve ağrıya neden olabilir.
Tahriş ediciler: Hava kirliliği, sigara dumanı ya da evlerde kullanılan temizlik malzemeleri başta olmak üzere maruz kalınan kimyasallar da kronik boğaz ağrısına neden olabilir. Tütün çiğnemek, aşırı alkol, baharatlı yiyecekler yemek, acı ve ekşi yiyecekler tüketmek de boğazı tahriş ederek ağrıya sebep olabilir.
Kas gerginliği: Yükses sesle konuşmak, sürekli bağırmak, dinlenmeden uzun süre konuşmak boğaz kaslarının gerilmesine neden olur. Bu durum da boğaz ağrısına yol açabilir.
Reflü hastalığı: Reflü, mide asitlerinin yemek borusuna geri geldiği bir sindirim sistemi bozukluğudur. Asitlerin boğaza kadar geri çıkmsı ile boğaz asitten tahriş olur ve ağrı yapar.
HIV enfeksiyonu: HIV enfeksiyonu boğaz ağrısına neden olabilir. Buna ek olarak HIV pozitif nedeniyle ağız içinde çıkan oral pamukçuk adı verilen mantar enfeksiyonu nedeniyle sitomegalovirüs (CMV) adı verilen bir viral enfeksiyon oluşabilir. Bu da kronik bir boğaz ağrısı şikayeti yaratabilir.
Tümörler: Boğaz, dil ya da gırtlak bölgesinde kanserli tümör oluşması boğaz ağrısına neden olur. Diğer belirtiler ise ses kısılması, yutmada güçlük, gürültülü nefes alma, boyunda bir yumru oluşması ve tükürükte kan görülmesi olabilir.
Boğaz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Boğaz ağrısı belirtileri, boğaz ağrısına neden olan rahatsızlığa göre değişebilir. Boğaz ağrısının belirtileri şöyle sıralanabilir:,
- Boğazda ağrı ve/veya kaşıntı
- Yutkunma ya da konuşma ile zorlaşan ağrı
- Yutmada güçlük
- Boyunda ve çenedeki ağrılı şişmiş lenf bezleri
- Bademciklerde şişme
- Bademciklerde görülen beyaz lekeler
- Boğuk ses
Boğaz ağrısına neden olan enfeksiyonlar, aşağıdaki durumlara neden olabilir:
- Yüksek ateş
- Öksürük
- Burun akıntısı
- Halsialik, ağrı
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı ya da kusma
Viral enfeksiyonların neden olduğu boğaz ağrısı çoğunlukla en fazla bir hafta kadar sürer ve tıbbi bir tedavi gerekmeden geçer. Boğaz ağrısı uzun süreli şekilde azalmadan devam ediyorsa (2-3 hafta) vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Çünkü sürekli devam eden boğaz ağrısının nedeni daha ciddi bir sorundan kaynaklanıyor demek olabilir. Boğaz ağrısıyla birlikte aşağıdaki semptomlar da görülüyorsa hiç vakit kaybetmeden hemen bir doktora başvurulmalıdır.
- Nefes alma ve yutmada güçlük
- Boğazda acı
- Salya akıtma
- Seste boğukluk
Boğaz Ağrısında Riskler Nelerdir?
Yaş: Çocuklar ve gençlerde boğaz ağrısı şikayeti çok sık gelişir. 3- 15 yaş arasındaki çocukların boğaz ağrısı genellikle en yaygın bakteriyel enfeksiyon olan streptokok boğaz enfeksiyonu nedeniyledir. İleri yaşlarda ortaya çıkan
Sigara dumanına maruz kalmak: Sigara içmek ve/veya dumana maruz kalmak boğazı tahriş eder ve boğaz ağrısına neden olabilir. Tütün ürünleri kullanımı ayrıca ağız, boğaz ve gırtlak kanseri riskini de artırır.
Alerjiler: Mevsimsel alerjiler, toz, küf veya evcil hayvan tüylerine karşı gelişen alerjik reaksiyonlar burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısının yaratabilir.
Kimyasallara maruz kalmak: Yakıtlar, evlerde kullanılan temizlik malzemeleri, kozmetiklerde bulunan kimyasallar boğazı tahriş ederek kurutabilir. Bu şekilde b oğaz ağrısı gelişebilir.
Bağışıklık sistemi zayıflığı: Bağışıklık sistemi zayıf olması, enfeksiyonlara daha kolay yakalanmak demektir. Bağışıklığın düşmesi ise HIV, diyabet (şeker hastalığı), steroid veya kemoterapi ilaçlarıyla kanser tedavisinde olmak, stres, halsizlik ve kötü beslenmeye bağlı olarak gelişebilir.
Boğaz Ağrısı Teşhisi Nasıl Konulur?
Boğaz ağrısını neyin tetiklediği konusunda tahlil yapılarak kesin neden belirlenmelidir. Doktorunuz fiziksel muayene sırasında boğaz, kulaklar ve burun deliklerine bakar ve, lenf bezlerinizi kontrol eder. Eğer doktorunuz gerek görürse streptokok bakterilerinin neden olduğu boğaz enfeksiyonu tespit etmek için boğaz kültürü alır.
Doktorunuz boğaz kültürü almak için boğazınızın arkasına doğru sokacağı steril bir çubukla numune alır. Bunu laboratuvara gönderir. Ayrıca burun geçiş yollarının enfeksiyonları, boğaz ve balgamınızın kültürleri de alınarak tahlile yollanabilir.
Boğaz Ağrısı Tedavisi Nasıldır?
Viral enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı yaklaşık beş - yedi gün arası sürer ve çoğunlukla tıbbi tedavi gerekmeden geçer. Hafif soğuk algınlığı ve grip vakalarının neden olduğu boğaz ağrısı ise bol miktarda sıvı tüketimi ve dinlenme ile düzelir. Doktorunuz boğaz ağrınızı hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir.
Boğaz ağrısına bakteriyel bir enfeksiyon neden olmuşsa, doktorunuz muayene sonucunda size antibiyotik reçete edebilir. Verilen ilaçları doktorun belirttiği şekilde kullanmamak enfeksiyonun kötüleşmesine hatta vücudun diğer bölgelerine yayılmasına neden olabilir. BU nedenle doktorunuzun reçetesine uygun şekilde ve zamanda ilaçlarınızı kullanmaya özen gösterin.
Boğaz Ağrısına İyi Gelen Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Boğaz ağrısının kronik durum arz etmediği zaman aşağıdaki basit ama rahatlatıcı önlemler faydalı olabilir:
- Ilık ve tuzlu suyla gargara yapın.
- Boğazınızın dış kısmına sıcak su torbası ya da sıcak havlu ile kompres yapın. Ancak cildinizi yakmayacak kadar sıcak olmasına dikkat edin.
- Gece yatmadan önce odanın havasının nemli olmasına dikkat edin.
- İçtiklerinizin çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına özen gösterin.
- Bol su tüketin.
- Boğaz ağrısı varsa daha yumuşak şeyler tüketin.
- Sigara ve de sigara dumanından uzak durun.
- Baharatlı yiyecekler tüketmeyin.
- Elma sirkesi antibakteriyel özelliğe sahiptir. Elma sirkesini ılık suyla az miktarda tüketebilirsiniz.
Boğaz Ağrısı Nasıl Engellenir?
Boğaz ağrısını önlemenin en önemli yolu, mikroplardan uzak durmak yani hijyene önem vermek olacaktır.
- Dışardan döndüğünüz zaman mutlaka ellerinizi sabunla yıkayınız.
- Kullanılan tüm eşyalar kişiye özel olmalıdır. Havlu, bardak, kaşık gibi malzemeler sadece size özel olmalıdır ve sıcak suyla yıkanmalıdır.
- Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendillerle kapatılmalı, eğer öksürük veya hapşırık esnasında yakınlarda mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır.
- Sabun ve su olmayan durumlarda alkol bazlı el dezenfektanları ya da kolonya kullanılmalıdır.
- Ortak kullanılan telefonlar, uzaktan kumandalar, bilgisayar klavyeleri gibi ürünler uygun dezenfektan ürünlerle sık sık temizlenmelidir.
- Hasta olan kişilerle temasta bulunulmamalı, en az 2 metre sosyal mesafe kuralına dikkat edilmelidir.
- Beslenmeye dikkat edilmeli, bol sebze ve meyve tüketilmelidir.
Diğer Tedaviler
Op. Dr. Deniz Yazıcı İzmir Bayraklı'da bulunan kliniğinde burun estetiği(rinoplasti), revizyon burun estetiği, ultrasonik burun estetiği, kepçe kulak estetiği, yüz estetik cerrahisi, ameliyatsız estetik ve kulak burun boğaz(kbb) hastalıkları konularında hizmet vermektedir.