Ağız Kokusu
Ağız Kokusu Nedir?
Genel olarak ağız kokusu, hem kişiyi hem de etrafındakileri rahatsız edebilecek bir sorundur. En geçerli sebeplerinden biri de kişinin ağız hijyenini tam olarak sağlayamamasıdır. Fakat ağız kokusu, çeşitli hastalıklardan da kaynaklanabilir. Bu konuda kişi tarafından yapılması gereken en önemli şey düzenli olarak ağız hijyenini sağlamaktır.
Ağız hijyeni sağlanmasına rağmen ağız kokusu devam ediyorsa farklı bir sorun olabilir. Her ne kadar ağız hijyenine dikkat ediliyorsa dahi sabahları ağız kokusuyla uyanmak doğal bir durumdur. Ağız kokusu problemi, bununla karıştırılmamalıdır.Bazen de kişi, ağız kokusu olmamasına rağmen ağız kokusu olduğunu düşünebilir. Bu durumda ise kişinin diş hekimine görünmesi sağlıklısı olur.
Ağız sağlığı tahmin edilenin aksine çok önemlidir. Yalnızca bir kokudan ibaret değildir. Çünkü bir çok sebepten ağız kokabilir ve koku yoluyla birçok farklı sorun ortaya çıkabilir. Diş fırçalanmadığı zaman diş eti hasar görebilir veya diş taşı ortaya çıkabilir. Bunlar ağız kokusuna neden olabilecek en bilinen ve tedavisi en mümkün sorunlardır. Bu sorunların yanında da tabii ki daha farklı nedenler de vardır.
Ağız Kokusunun Ne Tür Sebepleri Olabilir?
Diş fırçalamanın düzensiz olduğu durumlarda, sağlıksız beslenmeden ve bazı rahatsızlıklardan kaynaklı olarak ağız kokusunun nedenleri sıralanabilir. Ağız içi mantar enfeksiyonları, diş çürükleri, sinüzit, bademcik iltihabı, mide ve bağırsak hastalıkları, ağzın uzun süre açık olması, alkol, sigara ve tütün ürünleri, diyabet, ağız kuruluğu, burun ve burun eti rahatsızlıkları ve böbrek hastalıkları ağız kokusuna neden olabilir. Ancak ağız kokusu tam anlamıyla bu rahatsızlıkların bir belirtisi değildir ve ağız kokusu da başlıca bir hastalık değildir. Daha gözle görülür sebeplerle ortaya çıkan ağız kokusunun, gözle görülmeyen ve araştırılması gereken sebepleri de olabilir. Karaciğer yetmezliği, şeker hastalığı, faranjit, geniz eti ve boğaz hastalıkları, reflü, mide hastalıkları ağız kokusu sebepleri arasında gösterilebilir.
Ağız Kokusunun Tedavisi Nedir?
Öncelikle ağız kokusunun temel nedeni üzerinden bir tedavi yöntemi belirlemek en doğrusu olacaktır. Yani dişlerin düzenli fırçalanmaması, sağlıksız beslenme gibi durumlardan kaynaklanan ağız kokusu. Esasen bu sorunun en ideal çözümü düzenli diş fırçalamak ve düzenli şekilde gargara kullanmaktır. Bunun yanında tortular ve yemek artıkları için diş ipi de kullanılabilir. Florürlü diş macunu ile günde 3 defa ve en az 2 dakika dişler fırçalanmalıdır. Her yemek sonrasında ise diş ipi ile artıklar temizlenmelidir.
Bu yöntemler uygulandıktan sonra ağız kokusu devam ediyor ise daha farklı sebepler ortaya çıkmış olabilir. Aynı zamanda dişlerde bir çürük veya enfeksiyon varsa bir diş hekimine görünmek gerekmektedir.
Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız kokusu tedavisi için ilk önce bir diş hekimine başvurmak en önemli tedavi başlangıcıdır ve mutlaka ağız kokusu varsa gerekmektedir. Diş hekimi verilen nefesin nasıl koktuğunu bir ölçekte derecelendirebilir ve sebebini çözümleyebilir. Dilin arka kısmı ağız kokularının en sık gözlenen kaynağı olduğu için, diş hekimi burayı bir alet sayesinde sıyırıp kokusunu değerlendirebilir. Ağız kokusu eğer bir çürükten dolayı oluşuyorsa, diş hekiminiz burada nasıl bir tedavi yapılması gerektiğini size aktaracaktır ve sizinle bu durumu konuşup tedavi yöntemi belirleyecektir.
Ağız gargaraları ve diş macunları ağız kokusunu gidermek için etkili bir yöntemdir. Ağız kokusu bakteri birikimi nedeniyle oluşuyorsa diş hekimi gargara önerebilir. Bunun haricinde antibakteriyel bir madde içeren bir diş macunu da önerilebilir.
Ağız kokusunun sebeplerinden biri diş hastalıkları da olabilir. Kişinin diş eti hastalığı tespit edildiği takdirde kişi, bir diş eti uzmanına (periodontist) yönlendirilir ve tedaviye bu şekilde edilebilir. Diş eti hastalığı, diş etinin çekilmesine neden olur. Bu durum, oluşan bu boşluklara kötü koku oluşturan bakterilerin yerleşmesine zemin hazırlar. Buradaki bakteriler ise sadece bir diş hekimi tarafından temizlenebilir.
Ağız kokusu sebebiyle gittiğiniz diş hekimi, diş ve diş etlerinizi sağlıklı bulursa, kokunun kaynağının tedavisi için hastayı farklı bir uzmana gönderebilir. Enfeksiyonların tedavisi için antibiyotik, reflünün tedavi ise diyet ve mide asidinin etkisini azaltmayı sağlayan ilaçlarla yapılır.
Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Ağız kokusunun geçmesindeki en önemli etken kişinin kendisidir. Ağız kokusunu azaltmak veya ortadan kaldırmak için evde yapabileceğiniz uygulamalar vardır ve uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Yemek yedikten sonra dişlerin fırçalanması, ağız kokusunun önüne geçer. Ev ortamının yanında dışarıda ya da iş yerinde yemek yedikten sonra kullanmak için yanınızda bir diş fırçası bulundurmalısınız. Yemeklerden sonra günde en az iki kez olacak şekilde florür içeren bir diş macunu ile dişlerinizi fırçalamalısınız. Antibakteriyel özelliklere sahip diş macunlarının kötü kokuları azalttığı bilimsel araştırmalar sonucu gözlemlenmiştir.
Yine yemeklerden sonra ve uyumadan önce dişlerde oluşan tortuları gidermek için diş ipi kullanmak ağız kokusunu giderir. Doğru diş ipi kullanmak, yemek parçacıklarını ve plakları dişlerinizden uzaklaştırır ve ağız kokusunu engellemeye yardımcı olur.
Diş fırçalama esnasında dili fırçalamak da ağız hijyeni açısından çok önemlidir. Dil de dişler gibi ağızda bakteri barındırır ve bu ağız kokusuna sebep olur. bu yüzden dikkatlice fırçalamak ağız kokusunu azaltabilir.
Sigara kullanmak ağız kokusunun en büyük dostlarından biridir. Ağız kuruluğu yaşayan bireyler, bakteriler tarafından kaplanmış bir dile sahip olmaya daha yatkındırlar. Bu nedenle bu tür kişilerin özel bir dil kazıyıcı kullanmasında fayda vardır. Bunun haricinde dahili dil temizleyicisi olan bir diş fırçası da kullanılabilir. Ağız kokusunun önüne geçmek için ağız kuruluğundan kaçınmak da faydalı olacaktır. Ağzı nemli tutmak ağız kuruluğunun önüne geçer ve bu yüzden gereklidir. Tabii bunun için tütün ürünlerinden uzak durup daha fazla su tüketmek faydalı olacaktır. Ağız kuruluğuna yol açabilecek kahve, asitli içecekler veya alkol gibi içecekleri sınırlandırmak gerekir. Tükürükleri uyarmak için şekersiz sakız çiğnenebilir.
Kronik ağız kuruluğu için, diş hekiminiz veya doktorunuz, tükürük akışını uyaran oral bir ilaç verebilir. Sağlıklı beslenmek ağız kokusuna ve toplam olarak tüm sağlığa iyi gelir. Ağız kokusuna neden olabilecek soğan ve sarımsak gibi yiyeceklerden kaçınmak da ağız kokusunu azaltır. Aynı şekilde çok şekerli yiyecekler yemek de ağız kokusuyla doğrudan ilişkilidir. Diş fırçasında bakteri oluşabilir. Bu doğal bir durumdur ve diş fırçalarını iyi sterilize etmek gerekir. Ancak en sağlıklısı çok geçmeden ve düzenli olarak yeni bir diş fırçası almaktır. Her üç ila dört ayda bir diş fırçası değiştirilmelidir. Ağız ve diş sağlığı son derece önemlidir. Bu yüzden hem ağız kokusunu gidermek için hem de diğer ağız ve diş hastalıklarının önüne geçebilmek için diş hekiminize düzenli aralıklarla gitmek gerekir.
Diğer Tedaviler
Op. Dr. Deniz Yazıcı İzmir Bayraklı'da bulunan kliniğinde burun estetiği(rinoplasti), revizyon burun estetiği, ultrasonik burun estetiği, kepçe kulak estetiği, yüz estetik cerrahisi, ameliyatsız estetik ve kulak burun boğaz(kbb) hastalıkları konularında hizmet vermektedir.