Burun Tıkanıklığı
Burun tıkanıklığı; kişinin burnundan nefes almasını zorlaştırır ve günlük yaşam kalitesinin düşmesine yol açar. Öte yandan koku alma fonksiyonlarında zayıflamaya, soluk alıp-vermede aksaklıklara ve buna benzer çeşitli olumsuz sonuçlara da neden olur. Burun tıkanıklığı çoğu zaman tedavi gerektiren bir hastalık olarak görülmez ve hafife alınır. Oysa bu durum pek çok sağlık problemini beraberinde getirebilir.
Burun tıkanıklığı kişinin hayatını sekteye uğratır. Gribal enfeksiyonlara, mevsim geçişlerine bağlı olabileceği gibi yapısal bozukluklar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülebilen burun tıkanıklıkları; alerjiden kaynaklanıyorsa ve tedavisi yapılmazsa alerjik astım gibi çeşitli solunum yolu hastalıklarını doğurur.
Burun tıkanıklığı sık sık tekrar ediyorsa ve bu duruma başka ciddi rahatsızlıklar da eşlik ediyorsa hiç vakit kaybetmeden tedavisi yapılmalıdır.
Sebepleri
Burun tıkanıklığının nedeni burun dokularının tahriş olmasına yol açan bir etken olabilir. Alerjiler; grip, sinüzit veya soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlar burun akıntısına ve burun tıkanıklığına sebep olan başlıca faktörlerdir.
Araba egzozu burunda tahrişe sebebiyet vererek burun tıkanması yapabilir. Bu durum alerjik olmayan rinit diye tanımlanır. Kimi zaman burun akıntısının sebebi tümörlerdir fakat bu nadiren görülür.
Bu etkenleri anatomik yapılarda meydana gelen bozukluklar ve bunlarla ilişkili iltihaplanmalar olarak tasnif etmek mümkündür.
Burun tıkanıklığının muhtemel sebepleri şunlardır:
• Sinüzit
• Nazal septum deviasyonu
• Saman nezlesi
• Burun eti
• Konkalarda şişme
• Mevsim geçişleri
• Alkol kullanımı
• Soğuk algınlığı, nezle
• Yaşanan alerjiler
• Baharatlı yiyecekler
• Hormonal değişiklikler
• Mesleki astım
• Grip
• Uyku apnesi
• Yüksek tansiyon
• Hamilelik
• Burun polipleri
• Churg-Strauss sendromu
• Tiroid bozuklukları
• Alerjik olmayan rinit
• Buruna yabancı bir cismin girmesi
Burnu tıkalı olan ve ağzından nefes alıp-vermek mecburiyetinde kalan kişilerde hava burun filtresinden geçmediği için boğazda enfeksiyon meydana gelebilir. Horlama, uyku sorunları, ağız kuruluğu gibi şikâyetler görülebilir. Fiziksel hareketler onlar için daha zorlayıcı olabilir.
Belirtiler
Burun Tıkanıklığının Belirtileri Nelerdir?
Bir kişi burnundan nefes alamadığı takdirde hâliyle ağzından nefes alıp-verecektir. Bu yüzden geceleyin ağzı açık vaziyette uyuması gerekecektir. Bu da horlama ataklarını beraberinde getirir. Uyku kalitesinin kötü olması nedeniyle gün boyu halsizlik ve yorgunluk hissedilir.
Burun havayı filtreleyemediğinden ve ağız kuruluğu oluştuğundan dolayı boğaz enfeksiyonlarıyla karşılaşılabilir. Burun akıntısı ve burun tıkanıklığına çoğu zaman hapşırma, burunda kaşıntı ve kuruluk da eşlik eder.
Burun Tıkanıklığı Tedavisi
Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?
Burun tıkanıklığında tedavi, durumun nedenine göre yapılır. Bundan dolayı sürecin KBB uzmanı tarafından koordine edilmesi gerekir. Önce tıkanıklığa neyin sebep olduğu tespit edilmeli, ardından bu doğrultuda uygun bir tedavi düzenlenmelidir.
Burun tıkanıklığının nedenini belirlemek amacıyla endeskopi yöntemine başvurulur. Eğer burunda tıkanıklık; konkanın (burun etinin) büyümesi, saman nezlesi, adenoid (geniz eti) büyümesi ve benzeri sebeplerle gelişmiş ise, tedavi için ilaçlardan ve burun spreylerinden yararlanılır.
Fakat burun eğriliği ve buna benzer ciddi problemler ilaçlarla giderilemez. Bu durumda hastanın burun tıkanıklığını çözüme kavuşturmak cerrahi operasyonla mümkün olur. Fakat bu yöntem ancak, başka bir çare kalmadığında tercih edilmelidir.
Devamlı ağzından nefes alıp-veren ve horlama problemi yaşayanların ameliyat olması hayat kalitesini yükseltecek en iyi çözümdür. Ameliyatın ardından hastanın hayatında bir değişiklik olmaz, yine kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilir. Ayrıca burnundan rahatlıkla nefes alıp vermeye başlar, günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Radyofrekans cerrahisi de burun tıkanıklığı tedavisinde kullanılan bir başka yöntemdir. Bu da hastanın yaşamını büyük ölçüde kolaylaştırır.
Bebeklerde ve Çocuklarda Burun Tıkanıklığı
Bebekler ve çocuklar genellikle burnundan nefes alırlar. Eğer burun tıkanıklığı meydana gelirse –bu sorunu yaşayan yetişkinler gibi- ağızdan nefes almaya başlarlar. Bu sırada yardımcı solunum kasları devreye girer. Bunun sonucunda ise bebekte duruş bozukluğu ortaya çıkar.
Ancak bebeklerin bazıları solunum için ağzını kullanmayı beceremeyebilir ve solunumda ciddi sıkıntılar oluşabilir. Bu durumda hemen doktora müracaat etmek gerekir.
Burundaki gelişme anomalileri ve geniz eti büyümesi, bebeklikte ve çocuklukta karşılaşılan burun tıkanıklığının başlıca sebeplerindendir. Tedavi için ameliyata ihtiyaç duyulabilir.
Alerjik Burun Tıkanıklığı
İlkbaharda ve sonbaharda artış gösteren polenler burunda akıntı ve tıkanıklık gibi şikâyetlere yol açabilir. Belirtiler çoğunlukla sabah saatlerinde, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde şiddetleniyorsa alerjik rinit (saman nezlesi) olduğundan şüphelenilir.
Burun akıntısının tedavi edilmesinde alerji için burun spreyiveya oral kullanıma uygun tablet reçete edilebilir. Fakat bu ilaçlar doktor önerisi olmadan kullanılmamalı ve hekim kontrolünde kullanılacaksa verilen talimatların dışına çıkılmamalıdır.
Tedavi, probleme yol açan etkene yönelik olmalıdır. Böylece kısa zamanda etkili çözüm sağlanabilecektir. Bu itibarla polen alerjisi olanlar şunlara dikkat etmelidir:
- Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde kapılar ve pencereler mümkün olduğunca kapalı tutulmalıdır.
- Evde ve otomobilde bulunan klimaların filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir.
- Havanın rüzgarlı ve kuru olduğu günlerde şayet gerekmiyorsa dışarı çıkılmamalıdır.
- Ev ve bahçe temizliği esnasında toz maskesi kullanılmalıdır.
- Evin rutubetli alanları bakım ve onarımdan geçirilmelidir.
- Yatak çarşaflarının alerjiye dayanıklı olmasına özen gösterilmelidir. (Bu tedbirler alerji sorununu minimize etmenize yardım edecektir.)
Diğer Tedaviler
Op. Dr. Deniz Yazıcı İzmir Bayraklı'da bulunan kliniğinde burun estetiği(rinoplasti), revizyon burun estetiği, ultrasonik burun estetiği, kepçe kulak estetiği, yüz estetik cerrahisi, ameliyatsız estetik ve kulak burun boğaz(kbb) hastalıkları konularında hizmet vermektedir.