Burun Estetiği (Rinoplasti)
Burun estetiği operasyonları, burun kemerinin veya ucunun şeklini değiştirmek; burnun boyutunu küçültmek veya büyütmek için yapılmaktadır. Ayrıca burun deliklerinin boyutu, burun kökü ile alın arasındaki bölge ya da burun ucu ile dudak arasındaki açı iyileştirilebilir. Solunum fonksiyonun yerine getirilmesine engel olan polip, sinüzit, burun etleri ve deviye septum gibi problemler de giderilebilir.
Estetik burun ameliyatı esnasında, solunum fonksiyonu gözetilmeli ve yüz harmonisine uygun bir burun şekli yapılmalıdır. Ameliyat etkenlerinin fark edilememesi için doğal hatlara bağlı kalınmalıdır. Ameliyat sonrasında nasıl bir burun oluşturulması gerektiği, hasta ve doktor tarafından birlikte kararlaştırılmadır. Hastanın tercihi olan burun şekli cinsiyetine, yaşına ve kültürüne de uygun olmalıdır.
Estetik burun ameliyatı neden gereklidir?
Yaptığımız burun ameliyatlarının %90’ınında, şekil bozuklukları ile birlikte nefes alma şikayeti de mevcuttur. Birçok insan, nefes alma problemi iyileştirilirken şekil değişikliği de yapmak istemektedir. Bu doğru bir karardır; çünkü septoplasti olarak adlandırılan burun iç ameliyatında çıkarılan kıkırdak dokuları, estetik amacıyla rekonstruksiyon için kullanılmaktadır. Farklı zamanlarda yapılan burun içi ve estetik operasyonlarında gerekli kıkırdak dokular bulunamadığı için, bu yapıların kulak veya kaburgadan alma zorunluluğu oluşmaktadır.
Hastanın ailesi ve yakın çevresi tarafından en sık yönetilen sorulardan biri, burnun estetiğe ihtiyacı olup olmadığıdır. Bunun için en ideal yanıt; kişi eğer fotoğraf çektirirken veya aynaya bakarken burun şeklinden rahatsızlık duyuyorsa ameliyatın yapılabileceğidir.
Estetik burun ameliyatı burunda şekil bozukluğu olan ve şekil bozukluğuna bağlı nefes alma sıkıntısı olan kişilere yapılır. Burundaki her şekil bozukluğu nefes alma problemi ile beraber değildir. Ancak, büyük bir sıklıkla burun ucunun düşük olması nefes problemine neden olur ve hasta bundan haberdar değildir. Bu açıdan ameliyattan önce teferruatlı burun muayenesi gereklidir. Burun muayenesinin yanı sıra endoskopik yöntemle yapılan burun içi muayenesi de gereklidir. Burun etlerinin büyük olması, burun içi sinüzit akıntısının olup olmaması değerlendirilmelidir. Eğer kişide kendisini rahatsız edecek derecede şekil bozukluğu yanında nefes almasına engel olacak burun eti büyümesine sinüzit ameliyatı gerekirse estetik burun ameliyatı ile beraber tüm ameliyatlar aynı anda yapılabilmektedir.
Estetik burun ameliyatı rhinoplasty kimlere yapılır?
Burunda şekil bozukluğu olan ve solunum problemleri yaşayan kişilere estetik burun ameliyatı yapılabilir. Bazı nefes alma sorunlarının kaynağı mevcut olan şekil bozukluklarıdır. Burun ucunun düşük olması, bunlardan biridir. Bu nedenle, ameliyat öncesinde ayrıntılı bir burun muayenesi ve endoskopik burun içi muayenesi de gerekir. Burun etlerinin boyutu, burun içinde sinüzite bağlı akıntıların olup olmadığı değerlendirilmelidir. Hastanın hem şekil bozukluğu hem de nefes alma sorunu varsa estetik burun ameliyatı ile beraber tüm işlemler aynı anda yapılabilmektedir.
Doğumsal veya daha sonra meydana gelen yaralanmaya bağlı burun deformiteleri haricinde; ruhsal, psikososyal ve anatomik yapının tam gelişmesi için hem erkek hem de kadınların 17 yaşını doldurmuş olması tavsiye edilir.
Nasıl bir burun yaptırmalıyım?
Burnun nasıl olması gerektiği tamamen bireysel faktörlere göre değişir. Hastanın istediği burun şekli fonksiyonu bozacak şekildeyse hekim tarafından uyarılmalıdır. Ancak; kişinin istediği burun ile hekimin anladığı burun şekli tamamen farklı olabileceği için, yapılacak işlemlerin kesinlikle çok detaylı bir şekilde konuşulması gerekir. Burnun fotoğrafları üzerinde yapılan değişikler iki boyutlu olduğu için tüm değişikliklerin anlaşılabilmesi için diğer hastaların değişim fotoğrafları da kontrol edilebilir.
Detaylı bir inceleme ve ortak bir karar sonucunda burnun şekli üzerinde hasta ve hekim ameliyat öncesi mutlak ortak görüşte olmalıdır . Çoğu zaman hastalar tarafından medyadan gösterilen değişik burun şekilleri kişinin anlatmak istediği hakkında ipucu verse de, hiçbir zaman o burnun aynısının yapılmasına dair bir öneride bulunulmamaktadır. Yüz bir bütündür ve burun da yüz ile beraber değerlendirilmelidir. Başka bir yüzdeki güzel bir burun, diğer bir yüz için kesinlikle uygun olmayabilir.
Burun estetiği öncesi değerlendirme nasıl yapılır?
Operasyondan önce yapılan görüşmelerde öncelikle hastanın mevcut burnu ile ilgili şikayetleri ve beklentileri değerlendirilir. Dış yapısı incelenen burnun, palpasyon ile burun kıkırdak yapıları hissedilir. Burun ucunda düşüklük varsa, parmak ile bası yapılarak düzeyi değerlendirilir. Hasta, normal ve kuvvetli şekilde olmak üzere nefes aldırılır, burun yan duvarlarının çökme derecesi belirlenir.
Burnun farklı açılardan fotoğrafları çekilir, ameliyat sonrası oluşacak muhtemel görüntü bilgisayar üzerinden oluşturulur. Daha önceden hastamızla aynı burun şekline yakın estetik burun ameliyatı yapılmış diğer hastaların da fotoğrafları gösterilerek ortak bir kanıya varılır.
Nefes alma problemi varsa, endoskopik cihaz yardımıyla burun içi yapıları ayrıntılı olarak kontrol edilir. Daha şiddetli vakalarsa sinüs filmi çekilmeli; polip, sinüzit, burun etleri ve deviye septum gibi sorunların varlığı tespit edilmelidir. Hem şekil bozuklukları hem de yapısal problemler, aynı operasyon esnasında iyileştirilebilir. Tüm incelemeler bittiğinde, hastanın kan tetkitleri tamamlanır anestezi ekibinnin de hastaya onay vermesi sonucu ameliyat günü planlanır.
Yeni burnumun şeklini ameliyat öncesinde görme şansım var mıdır?
Yeni burnun şeklini belirlemek ve anlamak için hem hastanın hem de doktorun görüşleri çok önemlidir. Ameliyat sonrasında gerçekleştirilecek olan burun görüntüsü photoshop yardımıyla hastaya gösterilir, burun şekli hakkında tartışılabilir. Yine hastaya benzer yapıda ameliyatların gerçek sonuçları gösterilerek ameliyat sonucu hakkında detaylı bilgi sahibi olmasına yardımcı olunur.
Burun estetiği operasyonu öncesi hazırlık nasıl yapılır?
Ameliyat öncesi ve sonrasında bir süre boyunca sigara kullanılmaması önerilir. Kadınların menstrüasyon döneminde olmasının operasyon için herhangi bir sakıncası yoktur.
Operasyonun yapılacağı gün hastaneye gelmeden önce makyaj yapılmamalı, saç jölesi gibi ürünler kullanılmamalı, takı takılmamalı ve rahat kıyafetler giyilmelidir. Ameliyattan 6 saat önce yiyecek veya içecek tüketilmemelidir. Belirlenen saatten yaklaşık 1 saat öncesinde hastanede olmak, işlemlerin yapılmasını kolaylaştıracaktır.
Burun estetiği ameliyatında hangi anestezi kullanılır?
Estetik burun ameliyatları genel anestezi uygulanarak yapılır. Yalnızca burun ucunu kapsayan ameliyatlarda lokal anestezi veya sedasyon kullanılabilir. Genel anesteziyle yapılan operasyonlarda, hastanın tansiyonu ve nabzı istenilen şekilde ayarlanabilir, kan kaybı daha azdır. Yeni nesil anestezik maddeler oldukça geliştirilmiştir. Hastanın anestezinin etkisinden çıkma süreci daha konforludur.
Estetik burun ameliyatı nasıl yapılmaktadır?
Estetik burun ameliyatları, işlem yapılacak bölgeye ve ihtiyaçlara göre değişiklik gösterebilir. Birçok ameliyat türü mevcuttur ve hangisinin tercih edileceği planlamalar sonucunda belirlenmektedir. Ameliyat tekniği olarak açık veya kapalı teknik kullanılır. Açık teknikte, burun deliklerinin ortasında bulunan ve kolumella olarak adlandırılan yapının derisinde ters V şeklinde kesi yapılmaktadır. Burun ucunun iyileştirmesi gereken durumlarsa, revizyonda, travmatik ve kırık burun ameliyatında tercih edilmektedir. Kapalı teknikte ise deride hiçbir kesi yapılmaz, işlem burun içinden kesi yapılarak yürütülür. Hastanın burun ucunda şekilsel bir bozukluk bulunmuyorsa, yalnızca burun kemiğinde çıkıntı mevcutsa kapalı teknik uygulanır.
Açık veya kapalı teknikte uygulanan burun ameliyatlarının büyük bir çoğunluğunda rekonstriksiyon olarak adlandırılan burnun yeniden yapılandırılması gerçekleştirilir. Operasyonda burundan çıkarılan fazla kıkırdaklar burnu sağlamlaştırmak ve hastanın rahat nefes alabilmesi için kullanılmaktadır.
Yapılan işleme ve sorunun boyutuna göre, operasyon süresi 2-3 saat arasında değişmektedir.
Kapalı teknik mi, açık teknik mi?
Uygun tekniğe karar verme aşamasındaki büyük etken, hastanın burun yapısıdır. Fonksiyonel bir sorun veya aşırı şekil bozuklukları yoksa kapalı yöntem ilk tercih olacaktır. Büyük problemleri düzeltme ya da burnun yeniden şekillenmesi gerekiyorsa açık teknik uygundur. Hangi yöntemin gerektiği, hekim tarafından yapılan ön görüşmeler ve muayene esnasında belirtilir.
Burun ucunun düzeltilmesi gereken ameliyatlarda açık teknik, yalnızca burun kemerinin onarımı yapılacaksa kapalı teknik tercih edilebilir. Kapalı ya da açık tekniğin seçimi, aynı zamanda cerrahın yatkınlığının olduğu alana da bağlıdır. Bazı cerrahlar açık teknik ile tüm operasyonları gerçekleştirebilirken, bazı cerrahlar ise sadece kapalı tekniği tercih etmektedir. Her iki tekniği başarıyla uygulayan cerrahlar da mevcuttur.
Kapalı yöntemde burundan çıkarılan yapılar görünür, kalan yapılar ise tahmin edilir. Estetik burun ameliyatlarında çıkarılan yapılardan daha çok, kalanlar önemlidir. Açık teknik tercih edilse dahi, burun ucunda yapılar kesi hızlıca iyileşmekte ve birkaç ay sonlar izler kaybolmaktadır.
Açık estetik esnasında, burun deliklerinin arasındaki bölgeye kesi atılarak burun derisi yukarı alınır. Tüm iç yapının görüntülenebilmesinden dolayı, özellikle ilk eğitim yıllarının ilk aşamasında olan cerrahlar için avantajdır. Öğrenim yıllarında sıkça bu tekniği uygulayan cerrahlar, alışkın oldukları yöntemle devam etmektedir. Kapalı tekniğe oranla öğrenilmesi ve uygulanması daha kolay olan açık teknikte,çok düşük bir ihtimal dahi olsa yara izi kalma olasılığı vardır.
Estetik burun ameliyatlarında genellikle kapalı rinoplasti (rhinoplasty ) tekniği kullanılır. Burun yapısının temelini oluşturan kıkırdak, kemik ve yumuşak dokuya yeniden şekil verilir. Burnun ucundaki düşüklük, fazla yükseklik, burun ile dudağın açısı, burun kemerindeki çıkıntılı veya eksik alan, burundaki eğrilik, burun deliklerinin anormal yapısı düzeltilerek estetik görünmeleri sağlanır. Bununla birlikte nefes alma problemlerinde başlıca etkili olan deviye septum (burun orta duvar eğriliği) ve konkalara (burun etleri) da müdahale edilebilir. Yeniden şekillenen burnun dışına iyileşmeyi kolaylaştıran özel bantlar yapıştırılıp, yaklaşık 1 hafta boyunca kalacak olan atel alçı yerleştirilmektedir.
Burun estetiği ameliyatı olmak isteyen hastaların birçoğunun ortak endişesi, ameliyat sonrası yara izinin kalıp kalmayacağıdır. Eski yıllardan beri estetik operasyonlar yapılsa da, teknolojik değişimler ve bilimsel yenilikler sayesinde günümüzdeki ameliyatlar sonrasında iz oluşmamaktadır.
Burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıl olur?
Son yıllarda burun estetiği tekniklerin gelişmiş olması nedeniyle, hem ameliyat sırasında hem de ameliyat sonrası dönemde de konfor sağlanabilmektedir. Ameliyat esnasında çok az kanama, sonrasında ise minimum seviyede kızarıklık ve şişlik olmaktadır. Hastaların büyük bölümü 5-6 saat sonra, bazıları ise doktor karanına bağlı olarak hastanede bir gece kalıp ikinci gün taburcu olmaktadır.
Ameliyatlarından sonra kendi tekniğine bağlı olarak tampon kullanmaya ihtiyaç duymamaktadır. Bazı hastaların ameliyatlarından sonra koyulması gerekli olan silikon delikli burun tamponları bir gece sonrasında çıkarılmaktadır,bu tamponlarla birlikte gece de nefes alınabilmektedir. Burun estetiğinde tampon uygulanması şart değildir. Ancak tampon kullanımında daha az şişlik görüldüğü için hastaya avantaj sağlamaktadır.
Burun sırtında bir hafta boyunca alçı kalmalı; bir hafta sonrasında ise alçı ve dikişler alınıp üç gün boyunca kullanılacak ince bir flaster yapıştırılmalıdır. Ten rengi bantlar, burundaki ödemin çözülmesi için önemlidir. Hastalar normal ofis işlerine üç gün, günlük işlerine ise yaklaşık bir hafta içerisinde başlayabilir. 3 hafta sonra yapılan yürüyüş veya hafif egzersizler sakıncalı değildir; ancak ağır spor ve egzersizlerin yapılması için 2 ay, yüzme için ise 6 hafta beklenilmelidir.
Burun ucunda meydana gelebilecek bir miktar hissizlik olağan kabul edilir. Bu problem, 2-3 ay içerisinde azalarak yok olur. İyileştirmeyi kolaylaştırmak ve ödemi yok etmek için burun yapısına bağlı olarak nasıl burun masajı yapılacağı gösterilir.Ayrıca hastamıza ameliyat sonrası nelere dikkat etmesi gerektiği detaylı olarak antalya mediface tıp merkezi çalışanları tarafından anlatılmaktadır.
Burnun yeni şekli 3. hafta itibariyle ana hatlarıyla gözlemlenebilir. Ancak, burnun son halini alması 6 ay ile 1 sene aralığında sürebilir. Yapılan araştırmalar, yeni görünümünden memnun olan hastaların insan ilişkilerinde ve davranışlarında pozitif yönde etkiler oluştuğunu göstermiştir.

Diğer Tedaviler
Op. Dr. Deniz Yazıcı İzmir Bayraklı'da bulunan kliniğinde burun estetiği(rinoplasti), revizyon burun estetiği, ultrasonik burun estetiği, kepçe kulak estetiği, yüz estetik cerrahisi, ameliyatsız estetik ve kulak burun boğaz(kbb) hastalıkları konularında hizmet vermektedir.