Reflü
Reflü, mide ekşimesi (mide yanması) ve mide asidi regürjitasyonu gibi reflü göstergesi olduğu düşünülen belirtiler toplumda çok yaygındır.
İnsanlarda yemek borusu ile mide birleşiminde bir yüksek basınç bölgesi bulunmaktadır. Normal zamanda kapak görevi görmektedir. Bu bölgede halka şekilli askı kas yapısı ve tutturucu liflerden oluşan özelleşmiş bir kalınlaşma vardır.
Bu kaslar yutma işlemi yapılırken gevşer, besin borusunun mideye geçişine imkan sağlar, ek olarak, mide duvarı gaz ve sıvı ile gerildiğinde de açılır gazın çıkmasına ( geğirme ) izin verir. Bu sistemin görevini yapamaması reflü (GÖRH)’ e sebep olmaktadır. Mide suyunun , Özofagusa ( yemek borusu ) doğru ters akımına karşı direncin kaybolur, geri kaçma olur.
Reflü Belirtileri Nelerdir?
Reflü hastalığının gece belirtileri üzerine yapılan çalışmada;
- Toplumda yaklaşık beşte bir oranında haftada en az 1 kere gece mide ekşimesi, mide yanması olmaktadır.
- Mide ekşimesi olanların % 80 inin gece, %65 inin hem gece hem gündüz şikayetine rastlanmaktadır.
- % 63 ‘ü uykuya dalışının ve ertesi gün işlerinin etkilendiğini bildirmektedir. %72’si reçeteli ilaç kullanmaktadır.
- Yaklaşık yarısı (%45) güncel tedavilerin bütün belirtileri rahatlatmadığını bildirmektedir.
Belirtiler dikkate alınmadığında;
- Akalazya ( yemek borusu darlığı ),
- diffüz,
- özofageal spazm,
- özofageal karsinom,
- mide çıkışı darlığı,
- safra kesesi taşı,
- gasrtrit,
- duodenal ülser,
- koroner kalp hastalığı gibi başka hastalıklarda da görülebilir.
O nedenle bu belirti ve şikayetler görüldüğünde muayene ve inceleme gerekli olmaktadır.
Reflü (GÖRH) nin komplikasyonlarının sebebi; mide suyunun, özofagus, boğaz, nefes borusu epiteli üzerindeki direkt yaralayıcı etkisi nedeniyledir.
Tekrarlayan reflünün komplikasyonları özofajit, darlık ve barret özofagudur. Mide sıvısı ve duodenum sıvısının birleşik maruziyeti büyük hasarlara sebep olmaktadır.
Deneysel hayvan çalışmaları göstermiştir ki duodenal içeriğin özofagusa reflüsü inflamasyon, barret özofagusu’ nu arttırmakla ve özofageal adenokarsinom oluşumuyla sonuçlanmaktadır.
Reflü Nasıl Tedavi Edilir?
Reflü (GÖRH) nin sebebi tam olarak araştırılmalıdır ve sebebe yönelik tedavi yapılmalıdır. Salgı azaltıcı ilaçlar, antiasitler hafif vakalarda komplikasyonları olmayan durumlarda yararlı olmaktadır. Kontrol ve takip çok önemlidir.
Reflü (GÖRH) şimdilerde özofageal hastalıkların çoğunluğunun sebebi sayılmaktadır. Kronik bir hastalıktır. Tıbbi tedavi gerektiğinde bu tedavi ömür boyu sürer. Çeşitli endoskopik antireflü müdahalelerinin geliştirilmesinde son çabalar, çığır açıcı olmalarına rağmen reflü (GÖRH) yi kontrol altına almada kalıcı bir başarı gösterememişlerdir. Anti-reflü cerrahisi etkili ve uzun vadeli bir tedavi ve gastroözofageal kapağı onarabilen tek yaklaşımdır.
Reflüden Nasıl Korunuruz?
Reflü olmamak için koruyucu tedbirler;
- Yatak başını yükseltmek,
- Vücudu saran kıyafetler giymekten kaçınmak,
- Az ve sık yemek,
- Uyuma vaktinden kısa bir süre önce yemek yemekten kaçınmak,
- Alkol, kahve, çikolata ve nane gibi alt özofagus sfinkterindeki basıncı azaltan besinlerden uzak durmak.
NOT: Akşamları karnımızı doldurmamalıyız!!
Reflü (GÖRH) nin mide kaynaklı olduğuna inanılmaktadır. Aşırı yemeye ve yüksek yağ içerikli yeme alışkanlığına ikincil olan mide boşalmasının gecikmesi mide duvarlarının gerilmesine sebep olur. Meydana gelen bu gerilme, genişlemiş mide, mide duvarları tarafından kapağın ( sfinkterin ) kapatılamamasına yol açar. Özofagus’ un mide sıvısına mağduriyetiyle sonuçlanır. Tekrarlayan maruziyet inflamasyon ve mide girişinde yapı değişikliğine neden olur. Özofajit ve kardit görülür. Hasta bu durumu yutkunmayı arttırarak dengelemeye , tükürük sıvısının geri kaçan mide suyunu nötralize ederek reflünün oluşturduğu rahatsızlığı yatıştırmaya çalışır. Artan yutkunma, hava yutma, karında şişkinlik ve geğirme ile sonuçlanır. Bu durum mide gerilmesini arttırarak yemek borusunun maruziyetini, tekrarlayan hasarını arttırarak bir kısır döngü yaratır.
Diğer Tedaviler
Op. Dr. Deniz Yazıcı İzmir Bayraklı'da bulunan kliniğinde burun estetiği(rinoplasti), revizyon burun estetiği, ultrasonik burun estetiği, kepçe kulak estetiği, yüz estetik cerrahisi, ameliyatsız estetik ve kulak burun boğaz(kbb) hastalıkları konularında hizmet vermektedir.