Gırtlak İltihabı
Gırtlak iltihabı, Tıbbi ismi larenjit olan gırtlak iltihabı gırtlak bölgesinde oluşan bir tür enfeksiyondur. Larenjit, boğazda ağrı, öksürük, burun akması gibi sıradan üst solunum yolu enfeksiyonları belirtisi gösteren bir boğaz rahatsızlığı olarak değerlendirilebilir. Larenjit akut larenjit ve kronik larenjit olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Genellikle kalabalık yerlerde bulunan ve sesini sıkça kullanmak zorunda kalan kişilerde yüksek oranda görülmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonları görülme ihtimali yüksek olan mevsimlerde boğaz iltihabı ile karşılaşılması riski de artış gösterir.
Larenjit (Gırtlak İltihabı) Neden Olur?
Larenjit enjeksiyonlardan oluşabileceği gibi enfeksiyon dışı nedenlerden dolayı da oluşabilmektedir. Enfeksiyonel sebeplerin başında virüsler yer almaktadır. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları gırtlağı tuttuğu zaman larenjit oluşma ihtimali yükselir.Yine mantarlar ve bakteriler de larenjitin enfeksiyonel sebeplerindendir. Enfeksiyonlara bağlı olmayan larenjit sebepleri ise reflü rahatsızlığı, sesin yanlış kullanılması yani gereğinden yüksek biçimde konuşma ve bağırmadır. Diğer bazı etkenler de şu şekildedir. Astım rahatsızlığı olan bireylerin kullandıkları spreyler, zararlı alışkanlıklar, zararlı madde kullanımları gibi sebeplerden dolayı ses telleri tahrişe sebep olmaktadır ve böylelikle boğazda iltihap oluşumunun önü açılmış olur. Aynı zamanda öksürük ve anestezi uygulaması esnasında yararlanılan entübasyon tüpünün gırtlağın içerisine yerleştirilmesinden dolayı da boğazda iltihap oluşumu görülebilir.
Gırtlak İltihabı Belirtileri
Larenjit, çoğu kez öksürük, ses kısılması, sesin çatallanması, daimi olmayan ses kayıpları, boğazda ağrı oluşumu ve burun akıntısı biçimine belirtiler göstermektedir. Bu belirtiler dışında da bazı belirtiler görülebilmektedir. Mesela üst solunum yolunda görülen belirtiler, beden kırgınlığı, şiddetli olmayan halsizlik hissi, ateşin yükselmesi, boyun bölgesinde lenf düğümü şişkinliğidir. Özellikle çocuklarda bu belirtiler daha ağır seyredebilir ve bu şikayetlere nefes darlığı da eklenebilir. Kimi zaman fazla öksüren kişilerde ağızdan kan gelmesi de muhtemel bir belirti olarak karşımıza çıkmaktadır. Yine boğaz yanması, boğazda cisim batar gibi bir his oluşması ve boğazda görülen kurulukta belirtileri arasındadır.
Gırtlak İltihabı Tedavi Uygulaması
Larenjit rahatsızlığının tedavisinde çoğu kez gırtlağı nemlendirmek için yapılan değişik tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bu uygulamaların yanı sıra destekleyici tedavi yöntemleri de önerilebilir. En çok tercih edilen yöntem gırtlağa sıcak buhar uygulaması yapılmasıdır. Mentol, okaliptüs ve papatya buharı içeren uygulamalar faydalıdır. Larenjitin artış gösterdiği dönemlerde günlük olarak tüketilmesi gereken su miktarı arttırılmalıdır. Yine sesin dinlendirilmesi tedavinin en can alıcı noktalarındandır.
Kronik larenjiti olan bireylerde ses problemleri gözlemleniyor ise sesin dinlendirilmesinin yanı sıra, ses terapisi de uygulanmalıdır. Hastanın larenjit olduğu süreçte bitkisel çaylar yani ıhlamur, ada çayı, nane limon çayı ve papatya çayı tüketmesi önerilmektedir.
Akut larenjite viral etkenler sebep olduğu için antibiyotik tedavisi çok etkili olamamaktadır. Kimi durumlarda balgam söktürücü ilaçlar da tedavi uygulamasına ilave edilebilir.
Larenjiti Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
- Larenjit sıkıntısını önlemek için nezle, grip, soğuk algınlığı olan bireylerden kaçınmak ve bu gibi sıkıntılardan korunmak gerekir.
- Ayrıca bolca sıvı tüketmek, bedenin direncini arttırmak için düzenli biçimde dinlenmek ve yine düzenli bir biçimde beslenmek gibi küçük püf noktalarına da dikkat etmek gerekir.
- Viral bir sebepten dolayı seste kısıklık görülmüşse su tüketimi arttırılarak boğaz yumuşatılmalıdır.
- Bitkisel çay tüketimi de önerilebilecek hususlardandır. Fakat her bitki çayı larenjit için uygun değildir. Yani kuşburnu çayı, böğürtlen çayı gibi asit içerikli çaylar reflüyü tetikleyeceğinden bu hassas dönemde bu tür çayların tüketilmesi pek doğru bir davranış olmayacaktır.
- Larenjit sıkıntısı olan kişilerin mide asitlerini yükselten yiyeceklerden yani acı, ekşi, baharatlı, yağlı gıdalardan ve kola, alkol ve portakal suyu gibi zarar verecek gıdalardan şiddetle kaçınmaları gerekmektedir.
- Uykuya dalmadan evvel en az iki saat su dışında herhangi bir gıda tüketmemek gerekmektedir.
- Larenjit rahatsızlığı olan bireylerin karşılaştıkları en büyük sıkıntı öksürük olduğu için baldan faydalanılabilir. 1 çorba kaşığı kadar balı bir su bardağı kadar ılık suyun içerisine katıp gün içerisinde üç kez içmek yararlı olacaktır.
Diğer Tedaviler
Op. Dr. Deniz Yazıcı İzmir Bayraklı'da bulunan kliniğinde burun estetiği(rinoplasti), revizyon burun estetiği, ultrasonik burun estetiği, kepçe kulak estetiği, yüz estetik cerrahisi, ameliyatsız estetik ve kulak burun boğaz(kbb) hastalıkları konularında hizmet vermektedir.